6 ŞUBAT 2023: ÜLKE TARİHİNİN KARA GÜNÜ

6 ŞUBAT 2023: ÜLKE  TARİHİNİN KARA GÜNÜ

Kasım 2022’de yapılan Olağan Genel Kurul’daki seçim ile görevi devralan MYK’mız, yoğun bir tempo ile çalışmalarına başladı. Yepyeni umutlarla girdiğimiz 2023 yılı ne yazık ki,  6 Şubat Depremi ile bizlere çok büyük bir acı yaşattı. “Dernek olarak bu zor dönemde halkımızın ve ülkemizin yaralarını sarması için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çabalıyoruz” diyen TÜSAD Baştanı Prof. Dr. Şule Akçay’ın Solunum Aktüel için kaleme aldığı yazıyı sizlerle paylaşıyoruz.

TÜSAD Ailesi’nin saygıdeğer üyeleri, 2022-2025 Dönemi Merkez Yürütme Kurulu (MYK) adına hepinizi saygı ile selamlamak için bambaşka bir yazı kaleme almıştım. 2023 yılının bize, ailelerimize, ülkemize, dünyamıza iyilikler getirmesini dilerken, ne yazık ki 6 Şubat 2023’de sabaha karşı, ülkemizin tarihinde benzerine rastlanmayan, hepimizi derin bir üzüntüye boğan faciayla sarsıldık. Kahramanmaraş merkezli, 10 ilimizi etkileyen ve onbinlerce insanımızın yaşamını yitirmesine neden olan deprem felaketi ile hepimiz sözlere dökülemeyecek yıkım yaşadık. Yitirdiğimiz canlar, anılar, tarihin tanığı, medeniyetin beşiğiyken yok olan güzelim şehirler telafisi imkansız derin izler bıraktı. Yaklaşık 15 milyon nüfusu etkileyen bir felaketin izlerini silmek olanaksız, Türkiye yaralarını tüm vatandaşlarıyla birlikte saracak, ancak hiç birşey eskisi gibi olmayacak. Öncelikle bu büyük afette hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, tüm ülkemize sabır ve başsağlığı diliyorum.

13 Şubat 2023 kayıtlarında bu büyük afet nedeniyle ne yazık ki 81 hekim arkadaşımız da yaşamını yitirmiştir. Bölgede kurtulan hekim arkadaşlarımız ise, kendi kayıplarının yasını tutmayı erteleyip, depremzede yaralıların zorlu yaşam mücadelesine destek olmayı, sağlık hizmeti vermeyi sürdürmektedir.  Depremden hemen sonra yayınladığımız mesajda, afet bölgelerinde yaşayan, evini ya da ailesini kaybetmiş hekimlere ve sağlık çalışanlarına  bir an önce destek sağlanması ve psikososyal durumları gözetilerek izinli sayılması, yerlerine depremden etkilenmeyen bölgelerden ekipler görevlendirilmesi çağrısında bulunmuştuk. Bu çağrımız halen geçerliliğini korumaktadır. Nitekim bölgede gönüllü çalışmak üzere kurumlarına başvuru yapan hekim ve sağlık çalışanı listesinin çok geniş olduğunu biliyoruz.

Felaketin büyüklüğü karşısında, sadece ülkemizin resmi/özel kurumları, kişileri değil çok sayıda dünya ülkesi de afetzedelere yardım için seferber olmaktadır. Ülkemizin solunum alanındaki en büyük uzmanlık derneği olarak, bütün mesleki birikim ve tecrübemizle afet bölgesinde bulunan üyelerimizin, hekim dostlarımızın ve halkımızın yanında olmak için biz de çabalıyoruz. Yeniden ayağa kalkış sürecinde, birlik, beraberlik ve dayanışma içinde yaraları sarmak için hepimiz özveriyle çalışıyoruz. Bu zor dönemde ülkemizin yaralarını sarması ve kalkınması için elimizden gelenin en iyisini yapacağımızı bir kez daha vurgularken, mesleğimizle ilgili yapılması gereken, önceliklerimizi değiştiren, pek çok iş olduğunu da biliyoruz.

Solunum Aktüel’in 2023’de yayınlanacak bu ilk sayısına coşku hissederek yazdığım yazıyı, tam basılacakken başımıza gelen facia ile değiştirdim. Felaketin büyüklüğü ile yüzlerimizdeki gülümsemeler soldu, enerjimizi yitirdik. Derneğimizin umutlarımızı yeşertmede küçük bir dokunuş sağlaması beklentisiyle yine de ilk yazımdan sevgili üyelerimizle bir bölüm paylaşmak da istedim.

Mesleğe ilk adım atan bir hekim, mesleki geleceği ile ilgili idealler belirler, hayaller kurar. Çalışma hayatındaki bariyerler çoğu kez hekimin içindeki bu istek ve azmi törpüler. Motivasyonunu yitirmeden çalışabilmesi için ülkenin sağlık ortamının ve çalıştığı sağlık kurumunun iklimi çok önemlidir. Ne yazık ki, son yıllarda salgın mücadelesi başta olmak üzere çok sayıda sorun moda tabiriyle “tükenmişlik” gelişen hekim sayısını artırdı.
Her türlü olumsuzluğa rağmen, bizleri destekleyecek, motive edecek bir çalışma ortamına olan ihtiyacı derneğimizin karşıladığını düşünüyorum. Gönüllü olarak hizmet verdiğimiz derneğimizi köklü bir çınara benzetiriz. Gelişmiş kurumsal alt yapısıyla, kurucu üyelerin oluşturduğu ve görev alan yönetim organlarının koruduğu iklimi ile TÜSAD, üyelerine mükemmel bir bilimsel eğitim ortamı yaratmaya çabalamaktadır. Derneğimiz çiçeği burnunda asistanından kıdemli uzmanına kadar geniş yelpazedeki tüm üyelerinin mesleki yönden desteklenmesini amaçlayan çok sayıda eğitim etkinliğine imza atmaktadır. Ulusal uzmanlık derneklerinin tümü aynı amaçla çalışmaktadır ama derneğimizin genç üyelerini yönetim organlarına hazırlamak ve bilimsel üretimi artırmak üzere oluşturduğu “Genç Akademisyenler Kurulu; GEAK” derneğimizin üretkenlik ivmesinin daha da yükselmesini sağlamaktadır. Bu anlamda Olağan Genel Kurullar’daki MYK seçiminde, ülkemiz coğrafyasını geniş olarak kapsaması da hedeflenerek, genç akademisyenler aday gösterilmektedir.

Kasım 2022’de yapılan Olağan Genel Kurul’umuzdaki seçim, üyelerimizin yüksek katılımıyla demokratik bir şekilde gerçekleşmiş ve tümü genç üyelerden oluşan yeni MYK görevi devralmıştır. Elbette deneyimli akademisyenlerin yıllar içinde biriktirdiği tecrübelerinden yararlanmak ve gelenekselleşmiş dernek kültürünü sürdürmek de gereklidir. Biz de yeni MYK üyeleri olarak bu iki yaklaşımı harmanlayarak derneğimizi aldığımız noktadan daha ileriye taşımak için yüksek motivasyonla çalışıyoruz.

Emeğin ve üretkenliğin önemsendiği, liyakatin öncelendiği bir ortamda çalışmak adalet duygusunu güçlendiriyor. Hepimiz farklı kurumlarda farklı streslere maruz kalıyoruz. Sağlık sisteminde yaşanan belirsizlikler ve aksamalara rağmen, nezih ve köklü bir dernekte gönüllü olarak çalışmak, temposu ağır olsa bile, moralimizi ve toleransımızı yükseltiyor. Bu kadar onurlu bir görevi üstlenmemizi destekleyen siz değerli üyelerimize şahsım ve arkadaşlarım adına tekrar teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.

Prof. Dr. Şule Akçay
TÜSAD Başkanı