2009 TÜSAD KOAH Çalışma Grubu Dünya KOAH Günü Bildirisi

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığına Karşı Küresel Girişim (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease - GOLD) grubu tarafından tüm dünya ülkelerinde düzenlenen ve ilki 2002 tarihinde yapılmış olan Dünya KOAH Günü etkinlikleri her yıl Kasım ayında tekrarlanmaktadır. 2009 yılı için 18 Kasım Dünya KOAH Günü olarak belirlendi. Dünya KOAH Günü etkinliklerinin amaçları aşağıdaki gibi özetlenebilir. 

  • KOAH bilincini arttırmak için hekimlere, yetkililere, ulusal kurum ve kuruluşlara birlikte çalışma çağrısı yapmak,
  • KOAH’ın halk tarafından bilinirliğini arttırarak risk altında bulunan kişileri sağlık kuruluşlarına gitmeleri için motive etmek,
  • Sağlık yetkililerini, hekimleri, hastaları ve ailelerini KOAH tedavisi konusunda bilgilendirmektir.

Yapılacak olan etkinliklerde kullanılmak üzere GOLD tarafından her yıl için farklı bir slogan belirlenir. Bu yıl geçen yıl kullanılan “nefesiniz daralıyorsa, çaresiz değilsiniz” şeklinde ifade edilebilecek “breathless not helpless” teması tekrar kullanılmak üzere kabul edildi. Bu tema çerçevesinde bugün tüm dünyada çok sayıda ülkede değişik etkinlikler yapılacak. Bu tema; KOAH hastaları için daha aktif yaşayabilecekleri ve kendilerini daha iyi hissedebilecekleri etkili tedavilerin bulunduğunu bildiren pozitif bir mesaj vermektedir. Dahası, soluksuz kalmanın yaşlanmanın doğal bir sonucu olmadığı bilincini arttırmayı amaçlamaktadır. Böylece, KOAH tanısı almamış olan kişilerin semptomları hissetmeleri durumunda spirometri testinin yapılması için doktora gitmeleri uyarısını içermektedir. 

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) KOAH Çalışma Grubu olarak planladığımız etkinlikler; İstanbul ve Ankara’da büyük alışveriş merkezlerinde kurulacak standlarda halka bilgilendirici KOAH el broşürleri dağıtmak, ulusal medyada KOAH ile ilgili haberler yayınlatmak ve ulusal televizyon kanallarında programlar yapmak olacaktır. 

Ülkemizde üçüncü en sık ölüm nedeni olan KOAH konusunda halkın bilinçlendirilmesi, risk faktörlerinin azaltılması ve gerekli sağlık politikalarının oluşturulabilmesi için tüm derneklerin, vakıfların ve yetkililerin güç birliği içerisinde projeler üreterek bunları hayata geçirmeleri temennisi ile saygılarımızı sunuyoruz. 

TÜSAD KOAH Çalışma Grubu