Tatilden hasta dönmeyin!

 

BASIN AÇIKLAMASI                                                                                               28.07.2020

 

SOLUNUM DERNEĞİ TÜSAD’DAN TATİLCİLERE ÖNEMLİ TAVSİYELER

 

Tatilden hasta dönmeyin!

 

Kurban Bayramı ve ağustos ayı nedeniyle tatil beldelerinde artan kalabalıklar, uzman hekimleri endişelendiriyor. Hazırladığı tavsiye listesi ile uyulması gereken pandemi kurallarını bir kez daha hatırlatan Solunum Derneği TÜSAD, havuz ve deniz kullanımından eşya paylaşımına kadar birçok konuda uyarıda bulundu.

 

Covid-19 pandemisi tehlikesi tamamen ortadan kalkmasa da, içinde bulunduğumuz yaz mevsimi nedeniyle tatil yapanların sayısında önemli bir artış gözleniyor. Kurban Bayramı ile birlikte yazın en sıcak mevsimi olan ağustosa girilmesi nedeniyle tatil yöreleri giderek kalabalıklaşırken, konunun uzmanı hekimler, sık sık pandemi kurallarını hatırlatıyor. Tatile gidecek ya da tatilde olan vatandaşlar için tavsiyeler listesi hazırlayan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), deniz ve havuz kullanımından ortak eşya kullanımına kadar pek çok noktaya dikkat çekti. TÜSAD Mesleki ve Çevresel Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu tarafından hazırlanan listede, tatilden hasta dönmemek için şu uyarılara yer verildi:

 

MALZEMELERİNİZİ UNUTMAYIN

  • Gitmeden önce, sizin ve başkalarının sağlıklı kalmasına yardımcı olan en az yüzde 60 alkollü el dezenfektanı, dezenfektan mendil, kağıt havlu ve maske gibi malzemeleri yanınıza alın.
  • Hijyeni sağlamak amacıyla yeterli hijyen malzemesi (Sabun, el dezenfektanı, kağıt havlu vb.) bulundurulmalıdır.
  • Deniz ve havuz kullanıcıları ve buralarda çalışanlar ellerini sık sık yıkamalıdır.
  • Sık kullanılan yüzeylere dokunulduğunda yüze, göze, ağız ve buruna dokunmaktan kaçınmak ve elleri su ve sabunla yıkamak ya da el antiseptiği kullanmak gerekir.
  • Özellikle yemek yemeden veya içmeden önce ve yüzme alanına geldiğinizde ve çıkarken ellerinizi en az 20 saniye sabun ve suyla yıkayın.
  • Sabun ve su yoksa, en az yüzde 60 alkol içeren el dezenfektanı kullanın ve elleriniz kuruyana kadar ovalayın.
  • El dezenfektanları, eller görünür şekilde kirli veya yağlı olduğunda etkili değildir, bu yüzden uygulamadan önce kum veya kiri silin.
  • Öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burun tek kullanımlık mendille kapatılmalı, mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılmalıdır.
  • İster su içinde ister dışarıda olun, havuzda veya denizde diğer kişilerle aranızda en az 1,5metre mesafe olmalıdır.

 

YETERLİ MESAFE YOKSA KAÇININ

  • Şezlonglar arası mesafe en az 1,5 metre olmalıdır. Diğerlerinden 1,5 metre uzakta kalamayacağınız kalabalık yüzme alanlarından, plajlardan, havuzlardan, su oyun alanlarından ve SPA küvetlerinden kaçının.
  • Suda değilken mümkün olduğunca maske kullanılmalıdır. Fiziksel mesafenin korunmasının zor olduğu durumlarda mutlaka maske kullanılmalıdır.
  • Çocukların sosyal mesafeyi korumaları zor olacağından bu alanlar ebeveyn gözetiminde kullanılmalıdır.
  • Havuz kenarı, basamaklar ve korkuluklar ile ortak kullanılan soyunma odaları ve buralardaki eşya dolapları, yıkanma ve dinlenme alanları, musluk, duş ekipmanları, şezlonglar, duş düğmeleri, kapı kolları gibi temas riskinin olduğu yüzeyler hastalığın bulaşması açısından risk taşımaktadır. Bu alanlar sıklıkla temizlenmelidir.
  • Deniz ve havuz kullanıcıları ve buralarda çalışanlarda Covid-19 belirtileri varsa, Covid-19 testleri pozitif çıkmış veya son 14 gün içinde Covid-19 olan biriyle temas etmişlerse denizi ve havuzu kullanmamalı ve evde kalmalıdırlar.

 

ORTAK EŞYA KULLANIMINA DİKKAT

  • Diğer insanlardan mümkün olduğunca eşya paylaşılmamalıdır.
  • Yiyecek, ekipman, oyuncak ve sarf malzemeleri gibi eşyaları sizinle birlikte yaşamayan kişilerle paylaşmaktan kaçının.
  • Sterilize ve dezenfekte edilmesi zor olan ve yüzle temas eden nesneler (Deniz gözlüğü, burun klipsleri vb.) birlikte kullanılmamalıdır.
  • Havuzlarda toplu egzersiz, dalış dersleri vb. uygulamalar yapılmamalıdır.

 

GÜVENDE OLMAK İÇİN KURALLARA UYUN

TÜSAD Mesleki ve Çevresel Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Nur Şafak Alıcı, “Covid-19’un yayılmasını önleyen davranışlara özel önem verilmesi” gerektiğini vurgularken, şu değerlendirmeyi yaptı: “Covid-19’a neden olan virüsün insanlara havuzlardan ve denizden bulaşması yönünde bir saptama yok. Ancak, çok sayıda kullanıcının aynı anda bulunabildiği ortamlar, Covid-19 bulaşması açısından risk taşıyor. Covid-19 açısından güvende olmak için buralardaki kalabalık alanlardan uzak durulmalı, sosyal mesafenin korunmasına dikkat edilmelidir. Grubumuzun hazırladığı bu tavsiyeler listesi güvenli bir tatil açısından büyük önem taşıyor.”

 

 

Detaylı Bilgi İçin:

Özlem Güller Ünal 0(216) 9702129 / 0(555) 2559401

[email protected]

 

 

TÜSAD HAKKINDA

Göğüs hastalıkları alanında ülkemizin ilk bilimsel meslek kuruluşu olarak 22 Haziran 1970 yılında İstanbul’da kurulan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), halen Türkiye genelindeki 4.300 üyesi ile “halkın akciğer sağlığını korumak” amacı doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Toplumsal ve mesleki eğitimi, araştırmaları destekleyerek halk sağlığının korunmasına yönelik faaliyetler yürüten TÜSAD, “Tükenmeyen bir nefesle” sloganı ile 50 yıllık geçmişinde 41 ulusal kongre, sayısız bilimsel toplantı, sempozyum, iki dünya kongresi ile bilinçlendirme ve farkındalık projelerine imza attı.